20 Aralık 2015 Pazar

Kadına Şiddet..







   Kadına şiddet denildiğinde ilk akla gelen şey fiziksel şiddettir. Dayak, darp, hırpalama.. Ama şiddet sadece fiziksel şiddeti içermez. Şiddet kendi içerisinde 4'e ayrılır.
   Ben bilmiyordum ve sadece fiziksel şiddeti şiddetten sayıyordum. Müstakbel eski kocam Ex'e ilk hesap sorulduğunda bir tokadın yahut bir itelemenin şiddet olmadığını hala savunur. Bir konuşmanın içerisinde "Ben sana şiddet uygulasam, yüzün gözün morarır, ben sana gerçekten bi tane vursam sen hastanelik olursun ya ne şiddeti? Sen buna şiddet mi diyorsun?" demişti. Hala da kabul etmez. Varsın kabul etmesin ben artık neyin ne olduğunu biliyorum. Sizde bilin, herkes bilsin, tüm kadınlar bilsin.. Ne fiziksel, ne ekonomik, ne psikolojik, ne cinsel.. Şiddete hiçbir şekilde göz yummayın. Çünkü şiddet kısır bir döngü halinde devam eder.





   Fiziksel Şiddet:

   Bedeninize yönelik her türlü saldırı, fiziksel şiddettir. 
   Tokat, tekme ve yumruk atmak, sarsmak, hırpalamak, boğaz sıkmak, bağlamak, saç çekmek, herhangi bir cisim atmak, kesici ve delici aletler ya da ateşli silahlarla yaralamak, işkence yapmak, sağlıksız koşullarda yaşamaya zorlamak, sağlık hizmetlerinden yararlanmayı engellemek ve öldürmek gibi eylemler fiziksel şiddet tanımına dahildir.



   Psikolojik (Duygusal) Şiddet:
   Kişinin bedeninden çok ruh sağlığını hedef alan şiddet türü psikolojik şiddettir. Genellikle bir defaya mahsus eylemlerden çok sürekliliği olan eylemler psikolojik şiddet olarak tanımlanır. 
   Sürekli olarak bağırmak, korkutmak, küfür veya hakaret etmek, aileyle, arkadaşlarla, komşularla görüştürmemek, giyim tarzıyla ilgili baskı yapmak, eve hapsetmek, çocuklardan uzaklaştırmak, kıskançlık bahanesiyle sürekli kontrol altında tutmak, başkalarıyla kıyaslamak, başkaları önünde küçük düşürücü davranışlarda bulunmak, zaaflarıyla dalga geçmek, sevdiği eşya ve hayvanlara zarar vermek, tehdit etmek, şantaj yapmak, aynı şekilde düşünmeye zorlamak gibi eylemlerle karşı karşıyaysanız psikolojik şiddet görüyorsunuz demektir.



   Ekonomik Şiddet:
   Ekonomik kaynakların ve paranın düzenli bir şekilde kadın üzerinde bir yaptırım, tehdit ve kontrol aracı olarak kullanılmasıdır. 
   Koşullar elverdiği halde evin masraflarını karşılamamak,para vermemek, kısıtlı para vermek, ailenin gelir ve giderleri konusunda bilgi vermemek, aileyi ilgilendiren maddi konularda fikir almadan tek başına karar vermek, kişinin mallarına ve gelirine el koymak, çalışmasına engel olmak, istemediği işte zorla çalıştırmak gibi davranışlar ekonomik şiddettir. 



   Cinsel Şiddet:
   Kadını rıza göstermediği herhangi bir cinsel davranışa zorlamak cinsel şiddettir. Cinsel şiddet, cinselliğin bir tehdit, sindirme ve kontrol etme aracı olarak kullanılmasını da içerir. 
   Çocukların cinsel istismarı, evlilik içi ya da evlilik dışı tecavüz (kişinin istemediği zamanda, istemediği şekilde, istemediği biriyle cinsel ilişkiye zorlanması ya da yabancı cisimlerle cinsel organa saldırı), cinsel saldırı (tecavüze varmayan her türlü istenmeyen cinsel temas; elle sarkıntılık gibi), cinsel taciz (sözlü ya da yazılı cinsel içerikli rahatsızlık verici davranışlar; örneğin rahatsızlık verici cinsel imalar içeren telefon mesajları, mektuplar), cinsel organlara zarar vermek, zorla cinsel içerikli yayın izletmek, cinsel organları rahatsızlık verici şekilde teşhir etmek, çocuk doğurmaya veya doğurmamaya zorlamak, zorla kürtaj yaptırtmak, fuhşa zorlamak, zorla evlendirmek, bekâret kontrolü ve benzeri eylemler, cinsel şiddet olarak tanımlanır.




Bu yazıyı yazarken ve en önemlisi ben haklarımı öğrenirken www.kadinininsanhaklari.org sitesinde verilen bilgiler bana çok yardımcı oldu. Şiddetin türleri ile ilgili bu siteden alıntılama yaptım. Daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.



SUSMAYIN.. KADINA ŞİDDETE DUR DEYİN !!!

CAN GÜVENLİĞİNİZ TEHLİKEDEYSE 155 POLİS İMDAT, 156 JANDARMA İMDAT VEYA 183 ALO ŞİDDET HATTINI ARAYIN!
(ÜCRETSİZ)


2 yorum:

  1. Bu konu hakkında çok fazla yazılmalı, çizilmeli, farkındalık yaratılmalı bence. Duyarlılığınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konunun her zaman savunucularından oldum ve olmaya da devam edeceğim. Bir çok kadın fiziksel, bir çok kadın psikolojik şiddete maruz kalıyor. Duygularıyla oynanıyor. Çeşitli hakaretlere, ekonomik kısıtlamalara ve dayatmalara maruz kalan kadınlarımız için ses olmak bir kadın olarak hepimizin görevi diye düşünüyorum. Okuduğunuz ve desteklediğiniz için ben teşekkür ederim.

      Sil